Datum lancering

3 april 1973

Op deze gedenkwaardige dag belde de uitvinder Martin Cooper, werkzaam bij Motorola, voor het eerst met een mobiele telefoon. Hij belde met Joel S. Engel, die ook bezig was om een mobiele telefoon te ontwikkelen, maar dan bij de concurrent Bell Laps. Cooper stond op dat moment op Sixth Avenue in New York met een telefoon van 1,1 kilo in zijn handen. De telefoon zelf was 22,86 cm lang, 12,7 cm diep en 4,44 cm breed. Formaat baksteen dus, bijna niet vast te houden. De beltijd was 20 minuten, waarna de accu op was en je arm het, vanwege het gewicht, ook opgegeven had. Om hem weer op te laden was 10 uur laadtijd nodig. Omgerekend naar de prijzen van nu kostte deze telefoon ongeveer 6500 euro.

Geschiedenis mobiele telefoons

Het duurde in Nederland echter tot 1994 voor de eerste telefoonnetwerken uitgerold werden. Daarna ging het sneller. Eind jaren ’90 en begin 2000 werd vooral Nokia 321 en 3310 enorm populair en kochten steeds meer mensen een mobiele telefoon. Pas in 2000 kwam de eerste mobiele telefoon met een camera op de markt. De allereerste smartphone was er al in 1992, de IBM Simon, deze was echter alleen in de VS te koop en was te nieuw voor de tijd waarin hij verscheen. Hij werd geen succes. In 1996 kwam Nokia met de eerst smartphone. Daarna de Blackberry. Deze versies werden met name gebruikt in de zakenwereld. In 2007 kwam Apple met een eerste smartphone, de iPhone 2G. En begin 2010 kwam Google met de Android Smartphone. Deze smartphones konden, doordat ze gebruik maakten van het mobiele internet, zeer goed gebruikt worden door de “gewone” consument en de smartphones namen een enorme vlucht.

Smartphone gebruik

In 2010 had 22% van de mensen in Nederland een smartphone. Inmiddels is dat percentage gestegen tot 87%! Van de jongeren zit 99% dagelijks op z’n mobiel. Het is geen wonder dat dit invloed heeft op het sociale leven. We kunnen niet meer zonder onze smartphone. In elke denkbare situatie is de mobiel meestal maar op een armlengte afstand van ons verwijderd en op ieder moment van de dag zijn we bereikbaar.

Lanceringsdatum

Een mooiere datum, 47 jaar later, om mijn boek Smartphone Etiquette te lanceren is er niet!

De keuze voor deze datum was dan ook gauw gemaakt.

©Smartphone Etiquette – M.L. de Haan 2020

Plaats een reactie